Tam o sırada, başka bir pillinetwork sitesi olan bildirgec.org'da: "PDFse: e-book arama motoru"



NASA yetkilisi Frank Snow, 'bizi Güneş'in öldürücü ışınlarından koruyan manyetosfer tabakasının varlığına işaret eden' ışıkların işleyiş mekanizmasını anlamak için 15 şubatta 5 uydu fırlatacaklarını bildirdi. Daha önce bu amaçla fırlatılan uydu, ışıkların sırrını ortaya çıkaramamıştı.

Şubatta fırlatılacak uydular, Güneş rüzgarlarıyla gelen ve atmosferin üst katmanlarında biriken parçacıkların ne zaman, nerede ve nasıl boşalarak 'elektron yağmurlarına' yol açtığını belirlemeye çalışacak.

NASA yetkilileri, 2 yıl sürmesi öngörülen bu projenin Güneş'le Dünya'nın etkileşim mekanizmasının anlaşılmasında çığır açacağını düşünüyor.

NASA uzmanlarının yanı sıra Berkeley üniversitesinden bilim adamlarının katılacağı THEMİS adlı proje, 200 milyon dolara mal olacak.

Kuzey manyetik kutbunu çevreleyen 'aurora borealis' ve güney manyetik kutbunu çevreleyen 'aurora australis', Güneş rüzgarlarıyla gelen yüklü elektronların Dünya atmosferindeki elementlerle etkileşime girmesiyle oluşuyor.

Güneş rüzgarları, yeryüzü çekirdeğinin ürettiği manyetik güç çizgilerini izleyerek manyetosfere girer. Burası, 'gözyaşı damlası' biçiminde ve çok yüksek oranlarda yüklü elektrik ve manyetik alanlar bölgesidir.

Elektronlar, yeryüzünün en üst atmosferine girdiğinde, yerkabuğu yüzeyinden 20 ila 200 mil yukarıdaki yüksekliklerde oksijen ve nitrojen atomlarıyla çarpışır ve böylece ışıma oluşur. Işımanın rengi, elektronların hangi atomla hangi yükseklikte çarpıştığına bağlıdır.


Spacer
  • sirkupu
  • 3 yorum var
  • 20 Ocak 2007 17:33

« önceki yazı
Ascii Star Wars
sonraki yazı »
Aşık Lucas

Yorumlar

Güneş rüzgârları ile gelen yüklü elektronların, dünya atmosferindeki elementlerle etkileşime girmesi sonucunda oluşan, sonuçta tam anlamıyla görsel bir şölene dönüşen ışık ve renk oyunlarıdir. Bu görüntülerin, insanı derinden etkileyen mistik bir havası vardır. Adeta doganın insana bir hediyesi gibidir...
Güneş rüzgârları, yeryüzü çekirdeğinin ürettiği manyetik güç çizgilerini izleyerek manyetosfere girer, ve bunun sonucunda da bu doga harihası mistik görüntüyü ortaya çıkarır.
Burası, 'gözyaşı damlası' biçiminde ve çok yüksek oranlarda elektrik yüklü bir bölgedir. Bu sebeple de manyetik alanlar bölgesi olarak da bilinir.
Kuzey ve güney kutuplarında görülür:
Kuzey manyetik kutbunu çevreleyen enerji alanına AURORA BOREALIS denir.
Güney manyetik kutbunu çevreleyen enerji alanına ise AURORA AUSTRALİS denmektedir.

gözlerin görüp görebileceği en güzel doğa olaylarından biri.ilgilenenler olursa trt nin bu harika olayla ilgili güzel belgeselleri mevcut.genellikle, oluşan ışımalar mor ile fuşya rengi arasında oluyormuş.Bu güneş rüzgarlarının oluşturduğu ışınların gün gelip dünyayı sonlandıracağı yönünde komplo teorileri de var.bu teoriye göre; Güneş rüzgarları adı verilen manyetik rüzgarlar dünya manyetik
alanını olumsuz yönde etkilemekte, manyetik yapısını bozmakta ve şu anda yaklaşık
1-3kg/saniye-yani saniyede 1 ile 3kg arasında- olan atmosferdeki kütle kaybının zamanla
artması ile, ki şu ana kadar devamlı olarak bu miktar arta gelmiştir, atmosferin incelmesi,
azalması hızlanacak, sonunda atmosfer yok olacak ve yasam son bulacak.

Akıl,akıl olsaydı adı gönül olurdu, Gönül,gönlü bulsaydı bozkırlar gül olurdu.

üye olunpillinetwork sitelerine yorum ekleyebilmek ve daha fazlası için, üye olun ya da giriş yapın.

Bu yazıyı rapor et. Kural dışı içeriğe rastladığınızda editörlerimize rapor ederek müdahale edilmesini sağlayabilirsiniz. (Hangi durumlarda rapor edebilirim?)

Bu Site

Bu site hep beraber içerik üretip, gelirini paylaştığımız pillinetwork'ün bir parçasıdır.

Son Yorumlar

coktutulan

RSS & Pillikutu